T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.07.01.742
2  Projenin Adı :   CNC FREZE MAKİNESİNDE İŞLEME PARAMETRELERİNİN ISIL İŞLEMLİ AHŞAP MALZEMELERİN YÜZEY DÜZGÜNLÜĞÜNE ETKİSİ
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Hüseyin Pelit
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   huseyinpelit@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Mehmet Budakçı
 Arş.Gör. Mustafa Korkmaz
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2021
9  Proje Süresi :   25
10  Ek Süre :   11
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   117.830,00
13  Toplam Harcama :   90.033,94
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Demirbaş, bakım onarım ve sarf malzeme desteği
16  Projenin Amacı:  Proje çalışmasında; CNC freze makinesi kullanılarak işlenen ısıl işlem görmüş masif ahşap malzemelerin yüzey kalitesi (yüzey düzgünlüğü) üzerine seçilmiş işleme parametrelerinin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  CNC router makinesi ile farklı işleme parametrelerinde kesilen kontrol ve ısıl işlemli ağaç malzemelerin yüzey pürüzlülük değerlerini kesici bıçak tipi önemli derecede etkilemiştir. Spiral freze bıçağına göre, parmak freze bıçağı ile işlenen ağaç malzemelerde (özellikle sarıçam örnekler) pürüzlülük değerleri düşük bulunmuş ve daha düzgün yüzeyler elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre, ağaç malzemelerin cep işleme metodu ile kesilmesinde parmak freze bıçağının tercih edilmesi önerilebilir. Isıl işlem uygulamalarından sonra ağaç malzemelerin (ıhlamur örnekler hariç) yüzey pürüzlülük değerleri genel olarak azalma eğilimi göstermiştir. Isıl işlem sıcaklığındaki farklılaşma ise pürüzlülük değerleri üzerinde belirgin bir etkiye sahip değildir. Sonuçlar çerçevesinde, ahşap oyuncak, ahşap mutfak gereçleri, sunum tahtaları gibi uygulama alanlarında kullanılan ağaç malzemeyi mantar, böcek gibi çeşitli biyotik faktörler ile nem, ısı, ışık gibi abiyotik faktörlere karşı korumak için ve en önemlisi de çevre dostu ürün kullanımı açısından ısıl işlemli ağaç malzemelerin tercih edilmesi önerilebilir. Mil devir sayısındaki artışa bağlı olarak kontrol ve ısıl işlemli ağaç malzemelerin yüzey pürüzlülük değerleri azalmış ve daha düzgün yüzeyler elde edilmiştir. Buna göre, CNC makinesi ile cep işlemede ağaç malzemelerin yüzey kalitesini arttırabilmek için mil devir sayısının yüksek tutulması (18000 dev/dk ve daha yüksek) önerilebilir. Kesici bıçak ilerleme hızı artışına bağlı olarak tüm ağaç malzemelerin yüzey pürüzlülük değerleri artmış ve yüzey düzgünlüğü azalmıştır. Bu sonuçlara göre, ağaç malzemede daha düzgün yüzeyler elde edebilmek için kesme hızı-maliyet faktörü de göz önünde tutularak daha düşük ilerleme hızları (3000 mm/dk gibi) tercih edilebilir. Sonuç olarak, CNC freze makinesinde cep işleme ile kesilen ısıl işlem görmüş ağaç malzemelerin yüzey pürüzlülük değerleri üzerinde sırası ile kesici bıçak tipi, kesici ilerleme hızı ve mil devir sayısı etkisinin birinci derecede öneme sahip olduğu, ısıl işlem sıcaklığı ve kesim yönü etkisinin ise daha az bir öneme sahip olduğu söylenebilir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje sonuçları bilimsel açıdan literatürle karşılaştırılarak yorumlanmış ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında henüz bir yayın yapılmamıştır.

  Tarih: 


  İmza: