T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.04.01.606
2  Projenin Adı :   Obez bireylerde serum Vitamin D ve Perilipin ile Desnutrin düzeylerinin ilişkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Şahin
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ibrahimethemsahin@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Şahin
 Dr.Öğr. Üyesi Merve Alpay
 Dr.Öğr. Üyesi Cemil Işık Sönmez
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   24.10.2017
  24.10.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   7.480,00
13  Toplam Harcama :   7.473,60
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   YOK
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   YOK
16  Projenin Amacı:  Bu çalışma ile Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran vitamin D eksikliği olan obez bireylerde, vitamin D takviyesi yapmadan önce ve sonra rutin parametrelerin karşılaştırmalı bakılması ve tam profil özelliklerinin belirlenmesi esasına dayanmaktaydı. Özellikle perilipin ve desnutrinin diğer parametrelerle ilişkisi ortaya konularak obezite etyolojisi ve tedavilerin aydınlatılmasında literatürde eksik kalan bu alan aydınlatılması planlandı.
17  Projenin Çıktıları:  Obezitede adipokin düzeylerindeki spesifik değişiklikler, obezitenin neden olduğu metabolik bozukluklarda merkezi öneme sahip olabilir. Bugüne kadar binlerce çalışma yapılmış olmasına rağmen, vücuttaki karmaşık adipokin ağını açıklığa kavuşturmak ve obezitenin önleyici tedavisinde adipokinlerden yararlanmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Günümüzde leptin, resistin ve adiponektin gibi adipositokinler tip 2 diyabet, lipid metabolizması, endotel disfonksiyonu ve enflamatuar hastalıklarla ilişkili obezitede gelecekteki potansiyel ilaç hedefleri olarak araştırılmaktadır. Bunlar arasında, etki mekanizması bilinmeyen yeni keşfedilen perilipin vardır. Ancak sonuçlarımız, D vitamini ile birlikte çalışan bu yeni protein perilipinin obezite tedavisinde popüler olacağını ortaya koymuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  A NEW MARKER PERILIPINE COUNTERWORK WITH VITAMIN D THROUGH REGULATION LIPID METABOLISM IN OBESES, Acta Medica Mediterranea, 2020, 36: 833

  Tarih: 


  İmza: